Suomi | Svenska | English

Tapio Wirkkala

Tapio Wirkkala (1915-1985) oli Suomen tunnetuimpia teollisia muotoilijoita, jonka taide siivitti suomalaisen muotoilun voittokulkua. Hänet tunnetaan suomalaisen muotoilun monilahjakkuutena, joka ei piitannut materiaalien, koon eikä ammattialojen asettamista rajoista. Hänen lukuisten töiden joukossa on niin monumentaalitaidetta ja abstraktia kuvanveistoa kuin ketsuppipulloa, postimerkkiä, tapetteja, puukkoja ja Koskenkorva-pulloakin.

Tapio Wirkkalan tyyli oli pelkistettyä, värit vaaleita ja muotokieli selkeää. Tämä näkyy niin hänen maailman kauneimmaksi esineeksi valitusta Lehti-vadistaan kuin hänen Kenno-tapetistaankin.

Tapettimalleja Tapio Wirkkala suunnitelli uransa aikana vain kaksi, molemmat Pihlgren ja Ritola Oy:lle. Alla on malli 'Kenno' ja toinen Tapio Wirkkalan suunnittelema tapettimalli on nimeltään Threedimensional. Mallit ovat vuodelta 1958.

Suomen suunnittelupiirit tunsivat toisensa hyvin 50-luvulla. Tapio Wirkkalan opiskelutovereita Ateneumista olivat huonekalusuunnittelija Ilmari Tapiovaara, tekstiilitaiteilija Armi Ratia ja muotoilija Birger Kaipiainen, jotka kaikki olivat mukana suomalaisen suunnittelun kansainvälisessä läpimurrossa. Heistä Birger Kaipiainen vaikutti myös Tapio Wirkkalan elämänkulkuun tutustuttamalla Wirkkalan ja Rut Brykin, jotka avioituivat vuonna 1945.

Tapetti: Kenno

Tapio Wirkkala oli palkituimpia suomalaisia. Suuren yleisön tietoisuuteen hän pääsi voittamalla Iittalan lasinsuunnittelukilpailun vuonna 1946. Tapio Wirkkalan teokset voittivat jo vuonna 1951 Milanon Triennalen Grand Prixin kolmessa kategoriassa: lasi-, puu- ja näyttelysuunnittelussa. Menestys jatkui, hänen veistoksensa Paadarin jää voitti Grand Prixin Milanon Triennalessa 1960. Wirkkala palkittiin akateemikon arvonimellä vuonna 1972.

Birger Kaipiainen << >> Rut Bryk
Tapettitalo | 09-76 76 58 | Fleminginkatu 4, 00530 Helsinki(c) Tapettitalo Oy