Suomi | Svenska | English

Rut Bryk

Rut Bryk (1916-1999) oli yksi Suomen modernin keramiikkataiteen keskeisistä uudistajista. Brykin tyyli vaihteli naivismista modernismiin ja yksittäistöistä monumentaalisiin reliefeihin. Bryk ylitti teoksineen vaivattomasti taiteen ja taideteollisuuden rajan. Hänen teoksensa eivät koskaan puhuneet suurella äänellä, kuten taiteilija itsekään ei mielellään tehnyt.

Rut Brykin tunnetuimpia teoksia ovat Rosenthalin posliinitehtaaseen Saksan Selbiin 1961 valmistunut monumentaalinen kaakeliteos, Kaupunki auringossa-teos vuodelta 1976 Helsingin kaupungintaloon, Kevään tulo pohjoiseen Suomen Intian suurlähetystöön New Delhiin 1985 ja Jäävirta Mäntyniemeen.

Taideteollisuudessa Bryk työskenteli tekstiilien ja tapettien parissa. Vaasan Puuvillalle suunnitellut Seita-kankaat ovat 1960-luvun klassikoita. Vähemmän tunnetuksi on jäänyt hänen tapettien suunnittelunsa. Hänen tapettimallinsa naivistinen Fenix-lintu ja perinteisempi Apollo-perhonen ovat hienoja esimerkkejä Brykin töiden monipuolisuudesta.

Fenix-lintu on leikinomainen tutkielma erilaisista linnuista, ja tapetissa on helppo nähdä monenlaista symboliikkaa. Mallin kuvakieltä ei ole totuttu näkemään tapeteissa. Apollo on perinteisempi, siinä taiteilija on halunnut kuvata rauhallisesti erilaisia perhosia ja kiitäjiä, mutta silti tapetin tunnelma on yllättävä. Mallista on ollut painossa useita eri värityksiä.

Brykin työ tunnettiin hyvin maan rajojen ulkopuolella. Hän sai merkittäviä palkintoja, arvostettujen kansainvälisten museoiden hankintoja ja näyttelyitä. Brykin keraamiset teokset palkittiin Grand Prix-tunnustuksella 1951 Milanon triennaalissa.

Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan poismentyä jatkavat taiteilijaperheen perinteitä toisessa polvessa sisustusarkkitehti Sami Wirkkala ja nykytaiteilija Maaria Wirkkala.

Tapio Wirkkala << >> Ritva Kronlund
Tapettitalo | 09-76 76 58 | Fleminginkatu 4, 00530 Helsinki(c) Tapettitalo Oy