Suomi | Svenska | English

Kysymyksiä, käsityksiä ja vastauksia

Kysymyksiä

Miten irrottaa vanha tapetti seinästä? Tapetinpoistotavat riippuvat siitä, millaisesta tapetista on kyse:
  • Jos seinässä on perinteinen paperitapetti, sekoittakaa hiukan liisteriä veteen. Levittäkää liuos tapetin päälle. Noin 10 minuutin kuluttua tapettikerrosten pitäisi irrota.
  • Jos kyseessä on vahva muovitapetti, niin osassa tapeteista muovikerroksen saa pois kaistan nurkista vetämällä. Tällöin seinälle jää pohjapaperi, jonka päälle voi tapetoida. Jos tapetti ei irtoa näin menetellen, niin muovipinnan voi rikkoa piikkitelalla ja sen jälkeen tapetti tulee kastella liisterivedellä, jolloin liiterivesi pääsee tunkeutumaan muovikerroksen alle. Tapetin voi yrittää poistaa myös lastan avulla pieninä palasina.

On olemassa myös tapetinpoistoaineita, jotka liuoksena levitetään tapetin päälle. Kokonaan oma lukunsa on lasikuitutapetin poistaminen, mikä voi olla hyvinkin vaikeaa.

Riippuuko irrotus liisteristä?

Kyllä, irrotus riippuu myös vanhan tapetin kiinnityksestä: Jos se on vesiliukoisella liisterillä kiinnitettyä, onnistuu irrotus kostuttamalla kuten edellä on kuvattu. Jos tapetti on kiinnitetty vahvalla muoviliimalla, ei irrotus ole helppoa, tällöin voi yrittää kostuttamista, mutta myös tapetinirrotuskone saattaa olla paikallaan. Irrotuskoneita saa konevuokraamoista, ja ne ovat usein eräänlaisia höyrystyslaitteita, ja tarvitsevat piikkirullan avukseen.

Miten irrottaa kangastapetti seinästä? Kangastapettia on vaikea irrottaa seinästä, koska se melkein aina kiinnitetty vahvalla muoviliimalla. Onnistunee repimällä pieninä palasina tai mahdollisesti tapetinirrotuskoneella. Jos kangastapetti on valmistettu kaksikerroksisesta pohjasta, saa päällykerroksen repimällä pois, jolloin seinään jäävän pohjan päälle voi tapetoida uuden tapetin.
Miten irrottaa lasikuitutapetti seinästä? Lasikuitutapetin irrotus on vaikeaa, koska lasikuitutapetti kiinnitetään vahvalla seinäliimalla. Lasikuitutapetin voi peittää uutta tapetointia varten 1) tasoitetapetilla; tai 2) seinätasoitteella. Jos lasikuitutapetti on kiiltävää, pestään (esim. Solmasterilla) ja voi myös hioa tartuntapintaa. Sitten tasoitetaan pari kertaa (esim. Vetonitillä). Hiotaan tasaiseksi ja tarvittaessa pohjamaalataan.
Miksi tapettirulla on 10,05m tai 11,2m pitkä? Helpoin vastaus on, että huonekorkeus vaihtelee erittäin paljon. Eri aikoina on yritetty erilaisia tapettirullapituuksia: 1930-50 Suomessa tehtaiden käyttämä pituus oli 6,5 metriä. 1950-luvun lopulla siirryttiin käyttämään 10,5 metriä, koska sen uskottiin paremmin sopivan yleisimpiin huonekorkeuksiin. Kuitenkin kansainvälisesti oli siirrytty 10,05 metriin ja kun tapetin vienti yleistyi, oli ostajien vaatimuksesta siirryttävä 10,05 metrin rullapituuteen. 70-luvun alussa sen rinnalla siiryttiin käyttämään myös 11,2 metrin rullapituutta. Tänään valtaosa tapettirullista on joko 10,05 tai 11,2 metria pitkia.

Rullan pituutta mietittäessä on muistettava, että kuvion sovitus vaatii mallista riippuen muutamasta sentistä aina puoleen metriin saakka "ylimääräistä". Toisaalta tulee muistaa, että huoneessa on myös ikkunoita ja ovia, joiden ylä- ja alapuolta tapetoitaessa tarvitaan lyhyempiä tapetinpaloja. Tämä vähentää merkittävästi hukkapalojen osuutta. Ja voihan lopuilla paloilla vaikka päällystää laatikoita ja vihkoja.

Onko paperitapetti ympäristöystävällinen? Paperitapetti on tapeteista kaikkien ympäristöystävällisin. Tarkempaa tietoa pr-tapeteista löydätte sivuiltamme. Myös Suomen Ympäristöhallinto on laatinut raportin pintamateriaaleista ja niiden ympäristöystävällisyydestä.

Käsityksiä

Tapetteihin liittyy useita käsityksiä, mielipiteitä ja myös väärinkäsityksiä. Kerromme seuraavassa ajatuksemme ja tuntumamme. Alla olevassa taulukossa on vasemmalla käsitys, oikealla kommenttimme siihen.

"Tapetointi on vaikeaa" Tapetointi ei ole kovin vaikeaa, vain hieman työlästä. Jokaisesta tulee mestari harjoittelulla, mutta ammattilaisen palkkaaminen säästää vaivaa.
"Tapetti rajoittaa luovuutta" Päinvastoin! Tapetteja on kaikenmallisia ja -värisiä. Samalle seinälle voi yhdistellä mielensä mukaan vaikka useampaa väriä samasta mallista, jolloin tulos on äärimmäisen persoonallisen näköinen.
"Pidän enemmän vaaleaksi maalatuista seinistä" Sopii meille! Löydätte kuitenkin Tapettitalolta myös vaaleita tapettimalleja. Mallistossamme on kaikenlaisiin sisustuksiin sopivia tapetteja.
"Valinta on vaikeaa" Valitseminen on aina vaikeaa. Mallistomme on niin laaja, että siitä löytyy varmasti useita teitä miellyttäviä malleja. Meiltä saatte mallipaloja, joiden avulla on helpompi hahmottaa, millaiselta huone näyttää tapetoinnin jälkeen.
"Entä jos kuitenkin epäonnistun!" Tapetti antaa anteeksi paljon seinän puutteita, koska pienet epätasaisuudet häviävät tapettiin. Varsinkin värikäs ja kuvioitu tapetti piilottaa pieniä virheitä, myös tapetin laittamisen. Mikään tapetointiin liittyvä ei myöskään ole lopullista, aina voi laittaa uuden tapetin vanhan päälle.
"Tapetti sopii vain suorille seinille" Myös vinot ja hieman epätasaiset seinät paranevat tapetoinnilla. Epätasaisuuden vaikeuttavat tapetointia, eivät suinkaan estä sitä.
"Tapetointi on kallista!" Sisustaminen ja rakentaminen ei ole aivan ilmaista, varsinkaan jos haluaa sijoittaa laatuun. Ei tapetointi kuitenkaan kovin kallista ole. Kustannukset saa myös alas omatoimisuudella ja naapuriavulla.
"Hermostuttaa edelleen!" Voitte aloittaa vaikka reunusnauhan laittamisella. Sen avulla näette helposti, miten tapetti muuttaa huonetta.

Opastamme mielellämme kaikkiin tapetteihin liittyviin kysymyksiin. Tervetuloa liikkeeseemme tutustumaan ja keskustelemaan! Tai lähettäkää meille sähköpostia osoitteeseen palvelu@tapettitalo.fi.

Tapettitalo | 09-76 76 58 | Fleminginkatu 4, 00530 Helsinki(c) Tapettitalo Oy