Suomi | Svenska | English

Birger Kaipiainen

Birger Kaipiainen (1915-1988) oli Suomen tunnetuimpia muotoilijoita, jonka työt saivat myös kansainvälistä mainetta. Kaipiainen oli mukana modernin suomalaisen taideteollisuuden maailmanvalloituksessa yhdessä Tapio Wirkkalan, Alvar Aallon ja muiden suomalaisen muotoilun suuruuksien kanssa.

Kaipiaisen taiteessa korostui värikylläisyys ja runsaus, erityisesti syvä orvokinsininen muodostui hänen tavaramerkikseen. Toistuvia aiheita olivat kellot, soittimet, linnut ja kukat. Häntä kutsuttiinkin "koristelijoiden kuninkaaksi" ja "keramiikan ruhtinaaksi".

Kaipiaisen suunnittelemat Pihlgren ja Ritola Oy:n tapetit Kiurujen yö ja Ken kiruista kaunein vuodelta 1957 samoin kuin ainoa hänen sarjatuotantoon suunnittelemansa astiasto, Paratiisi vuodelta 1969, ovat kohonneet klassikkojen asemaan. Kiurujen yötä voi pitää Suomen tunnetuimpana tapettimallina, Paratiisi-sarja pitää samaa asemaan käyttöesineissä.

Kiurujen yö, sininen harmaalla
Birger Kaipiaisen Kiurujen yö harmaapohjaisena

Suuri osa Kaipiaisen töistä muodostui uniikkiteoksista, jotka olivat suuria fantasialintuja helmistä ja värikkäitä keramiikkalautasia. Näitä teoksia löytyy useiden taide- ja muotoilumuseoiden kokoelmista. Tunnetuin uniikkiteoksista on Montrealin vuoden 1967 Expo-näyttelyyn suunniteltu Orvokkimeri.

Kaipiaisen työ palkittiin jo hänen elinaikanaan, mistä on osoituksena hänen saamansa lukuisat palkinnot:

Kiurujen yö-tela
Yksityiskohta Birger Kaipiaisen Kiurujen yö-tapettimallin painotelasta
Grand Prix Milanossa 1951, Pro Finlandia -mitali 1963 ja Prinssi Eugen -mitali 1982. Professorin arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 1977. Birger Kaipiainen oli yksi niistä, joiden ansiosta suomalaista muotoilua alettiin arvostaa myös kansainvälisesti.

Lähteet: Kansallisbiografia, Pihlgren & Ritola Oy

Design << >> Tapio Wirkkala
Tapettitalo | 09-76 76 58 | Fleminginkatu 4, 00530 Helsinki(c) Tapettitalo Oy