Suomi | Svenska | English

Tapettimuseo

PR-logo Pohjoismaiden ainoa tapettimuseo on perustettu Toijalaan vuonna 1980 ja on siis toiminut 20 vuotta Pihlgren ja Ritola Oy:n ylläpitämänä. Museon löydätte osoitteesta Satamatie 8, Toijala.

Tapettiteloja. Kuva: Jukka Ritola

Museo on tehtaan vieressä rannanpuolella olevissa rakennuksissa.

Pohjoismaiden ainoa

Museo on ainoa laatuaan Pohjoismaissa, lähin vastaava löytyy Saksasta. Tapettimuseossa on esillä Pihlgren ja Ritola Oy:n ensimmäinen 4-värinen painokone, joka on valmistettu Dresdenissä noin vuonna 1900 ja oli ollut siis käytössä jo noin 30 vuotta ennen kuin se ostettiin Pihlgren ja Ritola Oy:lle. Myös koko tuotantolinja on asennettu museoon. Tapettimuseossa saa hyvän käsityksen tapetin painamisesta esillä olevista suurista valokuvista.

Pihlgren ja Ritolan mallistot ovat nähtävillä vuodesta 1930 lähtien, joten museosta saa hyvän kuvan Suomen kotien sisustustyyleistä ja muotivirtauksista yli 75 vuoden ajalta. Todellinen sukellus Suomen kulttuurihistoriaan, kun jaksaa tutustua kymmenien tapettikirjojen tuhansiin malleihin. Tapettien suunnittelua

Lisäksi museossa saa hyvän käsityksen tapettien valmistukseen käytettävistä tapettiteloista eli -valsseista, ja niiden valmistuksesta, joka on ollut todellista pikkutarkkuutta vaativaa taidekäsityötä metalliaihioiden upotuksesta pyökkiteloihin.

Suomen muotoilu 50-luvulla

Museossa on esillä myös 1950-luvun Suomen nimekkäimmät ja kuuluisimmat muotoilijat ja taiteilijat valokuvina sekä telineissä heidän suunnittelemansa tapetit. Taiteilijoista mainittakoon Tapio Wirkkala, Rut Bryk, Vuokko ja Antti Nurmesniemi, Ilmari ja Annikki Tapiovaara, Olof Ottelin, Bertel Gardberg, Erik Bruun, Lisa Johansson-Pape, Birger Kaipiainen, Eino Kauria, Yki Nummi, Eero Rislakki, Juhani Konttinen, Antti Roikonen, Maaria Wirkkala, Hilkka Vuorinen, Mirja Vänni, Esteri Tomula, Yrjö Tapper, sekä Ritva Kronlund. Siis todellisia huippunimiä. Heidän suunnittelemia tapettimalleja löydätte taiteilijamallit-mallikirjasta.

Suomen kuuluisin ja tunnetuin tapetti on varmasti Birger Kaipiaisen<&a> Kiurujen yö sinisine orvokkeineen mustalla pohjalla vuodelta 1957. Kaipiainen piirsi ensin siniset orvokit mustalle pohjalle tapettiin 1957, ja vasta sitten ne päätyivät keramiikkateokseen "Orvokkimeri" ja Arabian "Paratiisi"-astiastoon.

Katselkaa myös Pihlgren ja Ritola Oy:n vuosien 1957-1958 mallikirjaa.

Tervetuloa tutustumaan museoon!

Vanhoja tapettiteloja tehtaan varastoissa.
Tapettitalo | 09-76 76 58 | Fleminginkatu 4, 00530 Helsinki(c) Tapettitalo Oy