Suomi | Svenska | English

pr-tapetit

PR-logo Pihlgren ja Ritola Oy on erikoistunut antiikki-, entisöinti- ja tyylitapetteihin sekä vanhoihin suomalaisiin perinneaiheisiin eri vuosisadoilta. Tapetteja suunnittelemassa on myös ollut monia merkittäviä suomalaisia muotoilijoita, kuten Birger Kaipiainen ja Tapio Wirkkala. Heistä löydätte lisätietoa Muotoilijat-sivuilta, ja heidän mallejaan Mallikirjasta. Pihlgren ja Ritolan 50- ja 60-luvun mallisto onkin täysin ainutlaatuinen Suomessa.

Pihlgren ja Ritola Oy valmistaa perinteisellä painomenetelmällä pääasiassa kolmenlaisia paperitapetteja: pyyhkimistä kestäviä, pellavaöljypintaisia ja pinnoittamattomia. Voitte tutustua tapetin valmistukseen osiossa Painaminen ja tapettimalleihin osiossa Mallikirja.

Perinteinen painomenetelmä

Kaikki pr-tapetit painetaan alkuperäisellä lähes 200 vuotta vanhalla rotaatiopainomenetelmällä, joka nopeasti syrjäytti vanhemmat käsinpainomenetelmät (mm. laatta- ja sablonipainon). Käytettyä menetelmää voi luonnehtia myös nimityksellä liimapainomenetelmä.

Vuosien kuluessa painokoneet ovat kehittyneet, mutta painomenetelmä on pysynyt samana. Pr-tapeteissa raaka-aineet ovat säilyneet suurelta osin samoina, mutta raaka-aineiden laatu on valikoidumpaa ja tasa-aineisempaa kuin ennen. Pr-tapettien paperi on suomalaista korkealaatuista tapettipaperia, tavallisin on 100 g/m2. Väriaineina käytetään maavärejä (okraa, sienaa ym. rautaoksidivärejä) ja muita sävytysaineita, jotka sekoitetaan liitu- tai litoponijauheeseen veden kanssa. Seokseen lisätään perunajauholiima sideaineeksi. Tällä tavoin tapettiin saadaan kaunein mahdollinen väripinta, joka on myös kädelle hyvin miellyttävä. Valo tekee liidun karkeaan pintaan kevyitä varjoja, ja tapettiin saadaan samettimaisen pehmeä ulkonäkö.

Pyyhkimistä kestävät tapetit

Myönnytys nykyajalle on, että paperisen tapetin päälle ajetaan aivan ohut kerros muoviainesta, jolloin saadaan kevyttä pyyhkimistä kestävä tapetti. Tapetti säilyttää kuitenkin hengittävyytensä, koska liitu on karkeata kiviainesta, joka rikkoo muovikalvon ja päästää siten kosteuden haihtumaan tapetin läpi. Muoviainesta on ainoastaan muutama gramma neliömetrillä, ja se on samaa koostumukseltaan kuin elintarvikealalla käytetty. Tapetit eivät ole muovitapetteja.

Jo kädellä tuntee, miten miellyttävä paperitapetin pinta on. Tapetti tuntuu paperilta ja kestää silti kevyttä pyyhkimistä. Kevyt pintakäsittely myös helpottaa tapetointia, koska tapetti kosteana on arimmillaan käsitellä.

Pellavaöljypintaiset ja pinnoittamattomat

Pellavaöljypintaisissa malleissa pinta on nimensä mukaisesti pellavaöljyä Pellavaöljypintaiset tapetit kestävät pesua ja pyyhkimistä.

Pinnoittamattomissa malleissa pinta on suoraan väripinnan liitu-perunajauholiimaseosta, joten pyyhkimisen kestävyys on heikoin eri pinnoituksista. Pinnoittamattomia malleja on valikoimassa reilusti yli 200. Kaikista malleista on mahdollista tarvittaessa tehdä pinnoittamattomia.

Ennen 1950-luvun puoliväliä tapeteissa ei ollut lainkaan muovipintaa, mutta siitä huolimatta maalarien arvostettu ammattikunta osasi tapetoida siististi seinän tapetilla kuin tapetilla. Varastostamme löytyy pieniä eriä täysin pinnoittamattomia tapettirullia, jotka on painettu jo 1940- ja 1950-luvuilla.

Mikäli teillä on mitä tahansa kysyttävää tapettimalleistamme, pyydämme teitä ottamaan yhteyttä Tapettitaloon.

Hieman faktoja

Pr-tapetit ovat miellyttäviä:

 • Miellyttäviä kädelle, helppohoitoisia, pyyhittävä tai pestävä pinta, hyvä valonkesto.
 • Kodikkaita ja viihtyisiä tapetteja, joissa on oma suomalainen tyylileimansa.
 • Sisäilman laadun kannalta turvallinen valinta.
 • Sileähkö, ohuesti muovitettu pinta ei kerää pölyä, koska siinä ei ole staattista sähköä.
 • Tapetoitu pinta vaientaa kaikua paremmin kuin maalattu.
 • Suomessa painettu hyvälle suomalaiselle tapettipaperille.

Pr-tapetit ovat helppoja tapetoida:

 • Kiinnitys tapahtuu tavallisella liisterillä ilman vahvoja lisäaineita ja käyttäen harjaa käsinliisteröinnissä.
 • Voi tapetoida pusku- tai limisaumalla.
 • Voi tapetoida uudelleen päälle.
 • Tapetit on helppo poistaa seinästä kostuttamalla.

Pr-tapetit ovat turvallisia:

 • Asumisturvallisia, ilmavia eivätkä haise muovilta.
 • Ei kohovinyylien eikä maalien haittoja.
 • Aidolla liimaväripainolla valmistettuja tapetteja, sideaineena perunajauholiima.
 • Ekovaatimusten mukaisia eli luontoa vähän rasittavia.
 • Eivät ole ongelmajätettä, vaan tapetti hajoaa luonnossa.
 • Hengittävänä laatuna sopivat myös kesämökille ja uudisrakennukselle, koska talven kosteus pääsee haihtumaan pinnan läpi eikä homehduta taustaa.

Rullan pituus on 10,05 m tai pitkä rulla 11,2 m. Leveys on 53 cm. Yhdestä rullasta tulee kolme tai neljä vuotaa huonekorkeudesta riippuen. Normaaliin noin 20 neliömetrin huoneeseen menee 5-7 rullaa. Pr-tapetit tunnistaa pr-logosta

Kaikki näillä sivuilla esitettävät tapetit ovat pr-tapetteja, ja saatavissa Tapettitalolta.

Tapettitalo | 09-76 76 58 | Fleminginkatu 4, 00530 Helsinki(c) Tapettitalo Oy